Cuba 11
Home Up

 

Datum : 26/11/2008

Eindbestemming : Santa Clara

Activiteiten : monument Che Guevarra

Accomodatie : Hotel ???

07:30 Opstaan

07:45 Ontbijt

09:00 Vertrek richting Santa Clara

13:05 Aankomst bij het monument van Che Guevara

Che noemde eigenlijk voluit Ernesto Guevara de la Serna, maar werd al vlug bij vriend en vijand onder zijn 'koos'naam bekend. 'Che' betekent trouwens niet meer dan "vriend".

In Cuba is er altijd wel ergens een afbeelding of T-shirt (ook bij ons, ga bvb. maar eens naar een concert) van Che te zien, en dit in tegenstelling tot Fidel Castro, wiens naam de Cubanen zelfs niet (durven?). Als ze het over Fidel hebben, dan plaatsen Cubanen hun vuist onder de kin, om het over 'den dienen met zijn baard' te hebben.

Maar wie was Che dan eigenlijk ?

Enkele gegevens:

bulletRijk geboren in Rosario (juni 1928) uit Iers-Spaanse roots
bulletWas als kind astmatisch en heeft dit met veel wilskracht overwonnen
bulletWas als student een erg goede rugby-speler en had als bijnaam 'Fuser'
bulletBehaalde een medisch diploma maar koos voor een internationaal motorcross-avontuur, samen met vriend en collega Alberto Granada (zie ook boek en ffilm: "The Motorcycle Diaries")
bulletTijdens deze avonturen gingen Che's ogen open voor alles wat politiek 'incorrect' was in Zuid-Amerika
bulletIn 1954 was Che in Guatemale tijdens een door de USA geruggesteunde 'coup', waaruit zijn diepe haat voor de USA ontstaan is
bulletChe werd in 1955 naar Mexico gedeporteerd waar hij de broers Castro (Fidel en Raul) ontmoette, en hij begon een gesprek met Fidel dat eigenlijk de start van een revolutie zou betekenen
bulletIn december 1956 vertrokken Che en de broers Castro, samen met 79 anderen, op een jacht "Granma" naar het zuiden van Cuba, waar ze rampzalig zouden stranden bij Las Coloradas. Slechts 12 man kwam levend aan wal ! Waaronder uiteraard deze 3.
bulletChe was altijd in de eerste plaats de dokter van een team ipv. een strijder, alhoewel hij zit ook in het laatste niet onbetuigd en moedig gedroeg
bulletIn july 1957 werd hij "Comandante" onder Fidel, en in december 1958 wist hij met een prachtige strategie 'the battle of Santa Clara' te winnen, een historische revolutionaire overwinning.
bulletNadien kreeg Che nog een aantal belangrijke posten in Cuba, maar in 1965 verliet hij stilletjes Cuba richting Bolivië, voor nieuwe 'uitdagingen'. Op 8 oktober 1967 werd Che gevangen genomen, en 1 dag later op advies van de USA doodgeschoten.
bulletIn 1997 werd zijn stoffelijk overschot, en 16 anderen, overgebracht naar Santa Clara.      

Eerst bezoeken we het mausoleum, waar het stoffelijke overschot van Che samen met dat van de andere  guerillas in één van de 38 stenen erkers ondergebracht is. Er brand hier een eeuwige vlam, die door Fidel Castro op 17 oktober 1997 ontstoken is.

Daarna nemen we een kijkje in het museum van Che, met vele foto's en persoonlijke bezittingen. Zowel in het mausoleum als het museum mogen geen foto's gemaakt worden.

13:45 Het bronzen standbeeld dateert van 1987, om de 20e verjaardag van 'El Che's dood te eren.

15:10